Till Kassan

Guide för att färga om textil

Här kommer vi att gå igenom hur man går tillväga när man med textilfärg återfärgar och/eller färgar om blekt och slitet tyg, exempelvis på möbler. Vi kommer att använda oss av Fabricoat textilfärg, men även rengöringsmedel och fläckborttagningsmedel kan behövas, liksom en efterföljande impregnering. Fabricoat textilfärg är till för tyg tillverkade i naturmaterial som ylle, bomull, linne, kanvas, viskos, mm. Textilfärgen fungerar bäst om det är liknande eller ljusare färg på tyget som ska färgas in. Läs igenom instruktionerna noggrant innan ni påbörjar arbetet!

Steg 1:Rengöring.
Se till att tyget är noggrant rengjort innan infärgningen påbörjas. Smuts och fläckar av allehanda slag förhindrar Fabricolour från att absorberas så därför är rengöring ett viktigt moment. Spraya på Fabric Cleaner & Spotter så att tyget blir fuktigt och arbeta in medlet i tyget med hjälp av en tampicoborste. Spraya extra mycket på områden som är mycket smutsiga. Låt verka i 15 minuter, och medlet kommer att få smutsen att lösas upp och lossa från textilfibrerna. Gnugga därefter tyget med en torr och ren frotteduk. Vätskan absorberas av duken och med den följer smutsen. Områden där händer och huvud har vilat är ofta mer smutsiga och kräver upprepade behandlingar för att bli riktigt rena. Envisa fläckar kan tas bort med något av Remove It! fläckborttagningsmedel. Finns för rödvinsfläckar, färg och olja, samt för kaffe- och te-fläckar. Det är viktigt att skölja efter rengöring. Textilfibrer kan endast ta till sig en viss mängd av någonting, så för att få så mycket Fabricolour som möjligt att tränga in i fibrerna så måste man får bort allt som kan förhindra detta, även rengöringsmedel. Så, skölj ordentligt med varmt vatten tills du är säker på att allt rengörings- och fläckborttagningsmedel är borta.

2: Infärgning med svamp.
För att uppnå bäst resultat så rekommenderas att textilfärgen Fabricoat blandas med 50% Penetration Solution. Den underlättar för textilfärgen att tränga in i textilfibrerna, specielllt om textilväven är tät, exempelvis kanvas. Penetration Solution är ett lösningsmedel, och som sådant kan det skada ytor som innehåller syntetiskt material, så om ni använder Penetration Solution se till att vara säkra på att det ni ska färga in består av textilfibrer till 100%. Se till att först göra en test på ett undanskymt ställe. Blanda en liten mängd textilfärg med Penetration Solution och påför blandningen på ett undanskymt ställe. Låt torka. Gnid därefter det infärgade området med en trasa. Om tyget fortfarande ser ut och känns som tidigare är det ok att fortsätta. Om tyget tagit skada ska du istället för Penetration Solution späda textilfärgen med 50% vatten. Se till att tget är torrt efter rengöringen. Om tyget har en platt och tät väv kan man spraya på färgen direkt. Om tyget är mindre tätt och/eller är luddigt bör man alltid lägga på ett eller flera lager med svamp. Likaså om tyget har många veck eller områden som inte går att komma åt med en spruta. Linda en frottéduk runt en svamp och doppa i färgblandningen. Torka av överflödig färg mot blandkoppens kant så att frotteduken inte är genomblöt och gnid sedan in färgen i tyget. Lägg på färgen på mindre områden i tagen, för att så småningom jämnt täcka hela ytan som ska färgas in. Försök undvika att lägga på färg ovanpå där du redan lagt, då det är lätt att färgen blir ojämn. Det är överlag svårt att påföra textilfärgen med svamp utan att det blir partier som blir mörkare/ljusare än övriga. Ska det påföras ytterligare lager med spray så behöver ni inte tänka så mycket på detta, men om ni endast använder svamp kan det vara svårt att få färgen helt jämn. Om ni endast använder svamp, lägg på ytterligare lager av färg tills ytan ser jämn ut. En del textilier tar upp färgen snabbt, speciellt om det är tättvävt och platt. Om tyget däremot är luddigt så kan det krävas 2-3 omgångar färg med svamp innan det blir någon markant färgskillnad.

3: Infärgning med spray.
Maskera först de områden som inte ska täckas av färg. Glöm inte täcka golv och väggar runtomkring. Det är bättre att täcka för mycket än att det kommer spraydamm på ytor där man inte vill ha det. Se till att du har god ventilation. Om du först lagt på ett lager med svamp så bör du lägga på spraylagret medan det påförda lagret färg fortfarande är fuktigt. Håll sprutan (eller sprayflaskan) på ca 20 cm avstånd från ytan. Spraya först ett lager från höger till vänster, täck hela ytan som ska färgas in. Spraya därefter ett lager uppifrån och ner (med andra ord korsande det första lagret). Torka därefter av överflödig färg med en frottétrasa. Om färgen inte ser jämn ut så upprepa tills den blir det. Om tyget är luddigt måste du spraya från alla håll och kanter så att tygets ludd täcks från alla håll.

4: Skyddsimpregnering.
Försäkra dig om att du är helt nöjd med infärgningen innan du applicerar skyddsimpregneringen (Fabric Protector). När impregneringen är gjord kommer du inte att kunna lägga på mer färg. Impregneringen kan göras innan färgen är torr, men det går också att vänta till den torkat. Spraya på impregneringen från vänster till höger så att ytan blir fuktig. Lägg omedelbart på ytterligare ett lager i korsande riktning (uppifrån och ner). Låt torka. Det går att snabba upp torkprocessen med en hårfön, men det går också bra att låta torka utan hjälp. Det kommer att ta ca tre dygn innan tyget är helt torrt, så låt det få denna tid innan det används. Påför nytt lager av skyddsimpregnering var 6:e månad. Dammsug tyget med jämna mellanrum. Om ni ska använda någon form av rengöringsmedel, testa först på ett undanskymt ställe.

Visar 1 till 8 av 8 (1 sidor)

Furniture Clinic Fabric Cleaner & Spotter är ett rengörings- och fläckborttagningsmedel som passar alla typer av textilier, ex möbler, mattor, bil..

rating
Mer Info | 159,00kr

Furniture Clinic Fabric Protector är ett impregneringsspray som gör att textilier står emot nedfläcknin och nedsmutsning utan att skada textilens yta...

rating
Mer Info | 159,00kr

Textilfärgen FabriCoat är speciellt framtagen för att förbättra eller färga om möbeltextiler, mattor, bilklädslar, kläder, m.m, tillverkade i naturmat..

rating
Mer Info | 169,00kr

Textilfärgen FabriCoat är speciellt framtagen för att förbättra eller färga om möbeltextiler, mattor, bilklädslar, kläder, m.m, tillverkade i naturmat..

rating
Mer Info | 249,00kr

..

rating
Mer Info | 299,00kr 399,00kr

Penetration Solution används för att späda Fabricolour Textilfärg vilket ger färgen bättre förmåga att tränga in i textilfibrer. Resultatet blir en mj..

rating
Mer Info | 109,00kr

Svamp i skumgummi som används dels vid rengöring av skinn & läder med Ultra Clean läderrengöringsmedel, dels för att påföra skyddskräm Protec..

rating
Mer Info | 15,00kr

En luddfri frottéduk är det perfekta redskapet för att torka upp överflödigt rengöringsmedel från en rengjord yta. Frottéduken fungerar även bra ..

rating
Mer Info | 15,00kr