Till Kassan

Guide för att måla Shabby Chic

Konsten att måla en ny och fräsch yta och få den att se sliten och patinerad ut kallas Shabby Chic. Här finner du en guide för hur man går tillväga för att på ett enkelt sätt få fram denna effekt med hjälp av dekor och möbelfärg från Fleur Paint. Idén att någonting slitet, "shabby", samtidigt kan vara fräscht, snyggt och "chic" låter kanske som en paradox, men detta koncept har blivit en etablerad dekorationsstil i många hem, där möbler och andra objekt har blivit behandlade i syfte att få dem att se autentiskt slitna och använda ut.

shabby shabby

Fleurs dekor möbelfärg Eggshell och Chalky Look är perfekta att använda för att få fram Shabby Chic. Man behöver inte preparera ytan innan, färgen fäster ändå på de flesta underlag. Eftersom färgen innehåller en mycket stor mängd mineraler så flagar den inte, utan slits jämnt och ger med tiden en naturlig "shabby" yta. Fleur Eggshell och Chalky Looks möbelfärger ger en härligt matt yta, och är lätt att måla på med en pensel. För att få fram en yta som är "shabby" kan göra på två sätt; med eller utan wax.

Shabby med vax:

  • 1. Lägg på en grundfärg.
  • 2. Lägg på wax på de ställen där du vill att grundfärgen ska lysa igenom. Det blir mest naturligt på ställen som normalt slits hårdare, till exempel hörn, kanter, inlägg, med mera. Låt torka 30 minuter.
  • 3. Lägg på topplagret av färg.
  • 4. Slipa med ett slippapper i samma riktning som träets ådring.
  • 5. För att försegla ytan med ett skyddande lager wax: lägg på ett jämnt lager wax över hela ytan, torka av överflödigt wax med en trasa. Låt torka ett par dagar, lägg på ytterligare ett lager.


  • 6. Grattis! Du har nu målat Shabby Chic

Shabby utan vax:
Även om användandet av wax gör jobbet lättare, går det bra att få fram en shabby look endast genom att använda sig av Fleurs dekor & möbelfärger. Eftersom Fleur Chalky Look och Eggshell innehåller mycket mineraler går det att slipa på den målade ytan i med ett vanlig slippapper utan att färgen flagar som många andra färger skulle göra.

Det finns inga produkter i den här kategorin.